Uniek gelegen in de duinen

Omgeving

Van alles te doen

De omgeving van De Robbenjager biedt volop mogelijkheden voor een actieve of sportieve vakantie. Ook rustzoekers en natuurliefhebbers voelen zich thuis in de Noordkop van Texel. Noordzee- en Waddenzeestrand liggen naast de deur en de duinen van het Nationaal Park bieden aantrekkelijke wandel- en fietsmogelijkheden.

Het strand

Texel heeft maar liefst 30 kilometer hagelwit zandstrand langs de Noordzeekust. Ieder strandslag heeft zijn eigen karakter. Het uitgestrekte strand bij de vuurtoren is heel geschikt voor sportieve activiteiten als blokarten, kitesurfen, golfsurfen en vliegeren. Bij Paal 33 kunt u brandingkanoën en catamaranzeilen. Aan de andere kant van de vuurtoren begint de Waddenkust. Hier vindt u diverse kleine, knusse strandjes.

Vuurtoren Eierland

De ruim 150 jaar oude vuurtoren wordt gezien als hét symbool van Texel. De geschiedenis van de toren is woelig en veel bewogen. Door de jaren heen speelde Vuurtoren Eierland een belangrijke rol bij spectaculaire reddingen en opsporingen van smokkelaars en jutters. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De pittige beklimming is beslist de moeite waard, want het uitzicht op de omgeving is fenomenaal.

Nationaal Park

Duinpark De Robbenjager is gelegen in Nationaal Park Duinen van Texel. Dit unieke natuurgebied, dat het hele Texelse duingebied inclusief het bos beslaat, heeft een beschermde status. Onder meer de Slufter, de Muy, de Horspolders en de Nederlanden zijn bijzondere gebieden met een hoge natuurwaarde. Honderden zeldzame planten- en diersoorten voelen zich er thuis. In het gebied ligt een uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. In het bos zijn diverse speelweides en een barbecueplaats.

De dorpen

Texel telt zeven dorpen. Het jongste dorp is De Cocksdorp, dat in 1835 ontstond bij een haventje op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandsche Gat. De oorspronkelijke naam Nieuwdorp werd al na een paar maanden vervangen door De Cocksdorp, vernoemd naar N.J. de Cock, initiator van de inpoldering van Eierland. In De Cocksdorp hangt een relaxt vakantiesfeertje. Het dorp vervult een belangrijke centrumfunctie voor de grote vakantieparken en campings in de omgeving. Er zijn diverse restaurantjes en cafés en er is een supermarkt. 's Zomers is er wekelijks Durpermarkt op donderdag.

In Oosterend herleeft de geschiedenis. De middeleeuwse Maartenskerk vormt het statige middelpunt van het nostalgische dorpscentrum. Prachtige monumentale pandjes en pittoreske winkeltjes geven sfeer aan het dorp. Van oudsher is Oosterend de thuisbasis van boeren en vissers. Tip: de Leitjesroute leidt u langs alle mooie plekjes in en om Oosterend. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar in het dorp.

Duindorp De Koog is de badplaats van Texel. Het toeristische centrum is een bonte aaneenschakeling van restaurants, cafés en winkels. Als u van uitgaan houdt, kunt u in De Koog prima op stap. Het dorp wordt alleen door een duinenrij van het strand gescheiden. De naam is afkomstig van 'de Cooghen', kleine drooggevallen gebiedjes die door lage dijkjes bij het land werden getrokken. Ooit was De Koog een echt vissersdorp, maar nu vormt vooral het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.

Het kleinste dorp van Texel is De Waal. Centraal gelegen op het eiland en ooit gebouwd op een keileemafzetting. Er wonen zo'n 400 mensen. Winkels zijn er niet, maar wel twee hotels en een uitstekend restaurant. Het Cultuur Historisch Museum aan het Hogereind vormt een belangrijke publiekstrekker. In deze antieke stolpboerderij krijgt u een goed beeld van het leven op Texel in lang vervlogen tijden. Jaarlijks zijn er nieuwe exposities. 

Ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars woont in Den Burg. Hier zijn de meeste centrale voorzieningen gevestigd, zoals het gemeentehuis, VVV, bioscoop en zwembad. Het gezellige centrum heeft leuke terrassen en een uitgebreid winkelbestand. Ook vindt u er tientallen monumentale panden en diverse kerken die zeker een bezoek waard zijn. In een van de oudste panden van Den Burg is de Oudheidkamer gevestigd, een interessant museum met de kleinste kruidentuin van Nederland op het binnenplaatsje.

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vooral de oude haven oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Het is er gezellig en er is altijd reuring. Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw met wat huizen aan het einde van de Skilsloot. Door dit smalle watertje werden vaten drinkwater naar de VOC-schepen vervoerd, die op de Rede van Texel klaarlagen voor vertrek. In museum Kaap Skil herleeft de roemrijke geschiedenis van het dorp.

In Den Hoorn staat het meest gefotografeerde object van Texel: het kerkje met de witte toren. Vooral in het voorjaar, als de omringende bollenvelden in volle bloei staan, levert dit prachtige foto's op. Het dorp huisvest een groot aantal kunstenaars en vormt in juni het bruisende middelpunt van de eilandbrede kunstmanifestatie Lange Juni. Vroeger woonden vooral loodsen en walvisvaarders in Den Hoorn. Onder meer het Walvisvaarderhuisje, toegankelijk voor publiek, herinnert daar nog aan.

Dagje Vlieland

Gluren bij de buren? Ga dan eens een dagje naar Vlieland. Met Waddenveer De Vriendschap kunt u in het zomerseizoen een dagtocht maken naar het buureiland. Deze avontuurlijke tocht begint bij het kaartverkoophuisje aan de Volharding, nabij paal 33, en voert u over het veranderlijke wad naar zandplaat De Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Met de Vliehors Express wordt u over de zandplaat naar de bewoonde wereld gebracht. Eind van de middag vertrekt de boot weer naar Texel.

Golfbaan De Texelse

Zowel beginnende als ervaren golfers vinden een uitdaging op Golfbaan De Texelse. Een 18-holes links coursebaan met duinen, waterpartijen en grote greens. De Texelse heeft het ruige karakter van een echte duinbaan, met de wind als extra uitdaging. Beginnende golfers kunnen prima uit de voeten op de 9-holes Par 3 baan. De golfbaan is dagelijks geopend van 8.00 uur tot een uur voor zonsondergang. In 't Hanenhuus kunt u terecht voor een hapje en/of drankje. Er is ook een golfschool waar u les kunt boeken. Bij onze receptie kunt u een green fee kopen met 30% korting.

+31 (0)222 316 258
Mijn Robbenjager