Van alles te doen
Volop mogelijkheden voor een actieve of sportieve vakantie

Ook rustzoekers en natuurliefhebbers voelen zich thuis in de Noordkop van Texel. Noordzee- en Waddenzeestrand liggen naast de deur en de duinen van het Nationaal Park bieden aantrekkelijke wandel- en fietsmogelijkheden.

Het strand

Texel heeft maar liefst 30 kilometer hagelwit zandstrand langs de Noordzeekust. Ieder strandslag heeft zijn eigen karakter. Het uitgestrekte strand bij de vuurtoren is heel geschikt voor sportieve activiteiten als blokarten, kitesurfen, golfsurfen en vliegeren.

Bij Paal 33 kunt u brandingkanoën en catamaranzeilen. Aan de andere kant van de vuurtoren begint de Waddenkust. Hier vindt u diverse kleine, knusse strandjes.

Meer over het strand

Vuurtoren Eierland

De ruim 150 jaar oude vuurtoren wordt gezien als hét symbool van Texel. De geschiedenis van de toren is woelig en veel bewogen. Door de jaren heen speelde Vuurtoren Eierland een belangrijke rol bij spectaculaire reddingen en opsporingen van smokkelaars en jutters.

Tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De pittige beklimming is beslist de moeite waard, want het uitzicht op de omgeving is fenomenaal.

Lees verder

Nationaal Park

Duinpark De Robbenjager is gelegen in Nationaal Park “Duinen van Texel”. Dit unieke natuurgebied, dat het hele Texelse duingebied inclusief het bos beslaat, heeft een beschermde status. Onder meer de Slufter, de Muy, de Horspolders en de Nederlanden zijn bijzondere gebieden met een hoge natuurwaarde. Honderden zeldzame planten- en diersoorten voelen zich er thuis.

In het gebied ligt een uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. In het bos zijn diverse speelweides en een barbecueplaats.

Lees verder

De dorpen

Texel telt zeven dorpen. Het jongste dorp is De Cocksdorp, dat in 1835 ontstond bij een haventje op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandsche Gat. De oorspronkelijke naam Nieuwdorp werd al na een paar maanden vervangen door De Cocksdorp, vernoemd naar N.J. de Cock, initiator van de inpoldering van Eierland. In De Cocksdorp hangt een relaxt vakantiesfeertje. Het dorp vervult een belangrijke centrumfunctie voor de grote vakantieparken en campings in de omgeving. Er zijn diverse restaurantjes en cafés en er is een supermarkt. 's Zomers is er wekelijks Durpermarkt op donderdag.

Meer dorpen op Texel

Uitstapjes-Boottocht Vlieland.jpg

Dagje Vlieland

Gluren bij de buren? Ga dan eens een dagje naar Vlieland. Met Waddenveer De Vriendschap kunt u in het zomerseizoen een dagtocht maken naar het buureiland. Deze avontuurlijke tocht begint bij het kaartverkoophuisje aan de Volharding, nabij paal 33, en voert u over het veranderlijke wad naar zandplaat De Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd.

Met de Vliehors Express wordt u over de zandplaat naar de bewoonde wereld gebracht. Eind van de middag vertrekt de boot weer naar Texel.

Golfbaan De Texelse.jpg

Golfbaan De Texelse

Zowel beginnende als ervaren golfers vinden een uitdaging op Golfbaan De Texelse. Een 18-holes links coursebaan met duinen, waterpartijen en grote greens. De Texelse heeft het ruige karakter van een echte duinbaan, met de wind als extra uitdaging. Beginnende golfers kunnen prima uit de voeten op de 9-holes Par 3 baan.

De golfbaan is dagelijks geopend van 8.00 uur tot een uur voor zonsondergang. In 't Hanenhuus kunt u terecht voor een hapje en/of drankje. Er is ook een golfschool waar u les kunt boeken.