Texel is hét vogeleiland
Unieke soorten en rassen

Veel trekvogels vliegen liever niet over zee en blijven zolang mogelijk de kustlijn volgen. Texel ligt aan de rand van de Europese noordwestkust en veel soort maken hier een tussenstop. Duinpark De Robbenjager heeft een eigen vogelspotplaats, die een perfect uitzicht biedt op de duinmeertjes achter de camping. Dit gebied is een van de meest populaire spotplekken op Texel van veel vogelaars.

Populariteit voor 'vogelen' groeit

In Nederland kijken vele mensen regelmatig naar vogels. Soms in hun eigen achtertuin, maar meestal in de vrije natuur. Onze camping ontvangt jaarlijks een groot aantal vogelliefhebbers. Zij maken graag gebruik van onze spotplek en die in de omgeving voor hun waarnemingen.

vogelspotten-robbenjager.jpg

Vogelspotplaats op De Robbenjager

Op het achterste deel van het terrein bevinden zich meerdere vogelspotplaatsen. Een unieke plek op Texel met unieke vogelsoorten. Naast de camping ligt een prachtig watergebied waar u ook heerlijk kunt wandelen. Het gebied herbergt vele tientallen broedvogels.

Eenden, strandlopers en meer

Beschermde soorten van de Rode Lijst van Vogelbescherming Nederland, zoals de boerenzwaluw, tapuit en kneu, worden met enige regelmaat waargenomen nabij ons duinpark. Vogelwerkgroep Texel houdt al die waarnemingen bij.

Tip: neem een verrekijker mee! Vogelinformatiecentrum op Texel in De Cocksdorp verkoopt en verhuurt verrekijkers en organiseert tevens vogelkijkexcursies.

Website Vogelwerkgroep

Vogelinformatiecentrum.jpg

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is interessant voor vogelaars, maar ook voor andere liefhebbers van de natuur of vogels. In het duingebied van Duinpark & Camping De Robbenjager zijn speciale vogelsoorten gevestigd en op de camping is er een apart terrein voor vogelspotters. Voor deze kampeerders, maar uiteraard ook voor anderen geldt dat een bezoek aan het Vogelinformatiecentrum Texel zeker de moeite waard is.

Website Vogelinformatiecentrum

vogelinformatiecentrum-texel.jpg

Vogeltentoonstelling

Het centrum biedt aan de hand van een tentoonstelling een schat aan informatie over vogels. In de vitrines is een uitgebreide collectie te zien van opgezette vogels. Er worden verder onder meer films over vogels op een groot scherm getoond en op een kaart worden recente vogelwaarnemingen van vogels op Texel gepresenteerd.

Er is tevens een winkel aanwezig, waarin het mogelijk is om boeken, dvd’s of natuurbeschermingsartikelen te kopen. De winkel heeft een uitgebreide collectie van telescopen en verrekijkers. Deze kunnen in de vogelrijke tuin worden getest. 

Lepelaar.jpg

Vogelexcursie

Het informatiecentrum waar vogels centraal staan biedt een diversiteit aan vogelexcursies aan. Er wordt altijd gezocht naar die plekken, waarvan verwacht wordt dat daar de meeste vogelsoorten aanwezig zijn. Tijdens de ontdekkingstocht leren de deelnemers vogels aan het geluid en uiterlijk te herkennen. Iedereen kan eraan meedoen en het is zowel voor ervaren vogelaars interessant als voor beginners. De excursies worden altijd onder begeleiding van een gids gegeven die vogels als passie hebben

Het overgrote deel van de vogelexcursies die worden aangeboden, zijn wandelexcursies in kleine groepen. Naast de wandelexcursies worden en door het Vogelinformatiecentrum ook excursies georganiseerd met de auto of met de bus. Verder worden er ook zeevogeltochten aangeboden, waarbij de zeevogels centraal staan. Als er kinderen meegaan, dan is het aanrader om een kinderexcursie te volgen. Het informatiecentrum raadt aan om een verrekijker mee te nemen. Indien u daarover niet zelf beschikt, dan kan een verrekijker gratis worden geleend bij het centrum. De gids zal overigens altijd een telescoop meenemen om vogels op een verre afstand te kunnen ontdekken.